SVEN STORM
 
 

Målare/tecknare som föddes, på Brännkyrkagatan i Stockholm 1905. Mamma hette Ragnhild Storm. Sven växte upp i Leningrad och fick sin konstnärliga utbildning vid konstakademin i Riga 1924-1926. Sven gjorde resor till Paris 1947 och 1950. 1952 for han till Rumänien. Han skrevs in i kommunistpartiet i tidiga år. Hans konst är i många fall en agitation inom vänsterpolitik. Många konstverk skildrar burleskt orättvisor i samhället, ofta med glimten i ögat. Han skapade även bilder av stadslivet, landskap och anektdoter. Färgskalan i bilderna är explosiv och våldsam. Sven var god vän med Sven X:et Erixson. Vissa hävdar att Sven lärde X:et att måla. De har en gemensam stil och skildrar livet på likartat sätt.


Sven framträdde tillsammans med X:et, Albin Amelin, Vera Nilsson och Bror Hjort.


Sven blev intervjuad i Aftonbladet 1986. Han hade då sin atelje i en kall källareskrubb utan fönster. Endast en 500W lampa stod för belysningen. Sven hade då inte haft en utställning på 30 år. Mest för att det inte blivit av. Han fortsatte måla för att ”han måste”. Sven hade inga ambitioner att bli något. Han ville inte bli någon tråkig ingenjör, lärare eller läkare. Han brydde sig ej heller om skolan. Han upplevde den röda revolutionen i Ryssland och fick en annan livssyn.


Svens konst får inte ligga osedd. Den måste upplevas i verkligheten. Hans bilder manar till både skratt och eftertänksamhet. Bilderna är burleska, vackra, roliga, allvarliga med explosiva färger.


Bilden bredvid på tomtarna som drar varandra i skägget är både rolig och dekorativ. Bilden förmedlar också lite av den moderna julens mening. Se och njut.

 
Konstnär 1905 18/12   -  1990 1/2